Çin
mutfağı en çok malzeme kullanılan ve kapsamlı hazırlanış evreleri ile dünyada
ismi duyulmuş özel mutfaklardan biridir. Gerek kullanılan yemek yeme gereçleri,
gerekse yemeklerin içinde kullanılan soslar ve malzemeleri ile farkını ortaya koymuş
bir mutfaktır. Çin Halk Cumhuriyeti’nin yanı sıra Tayvan, Singapur, Malezya,
Endonezya gibi yerlerde de Çin mutfağı hüküm sürer. Her yöreye özgü farklı
malzemeler olmasına rağmen, mutfak, kendi özelliklerini korumayı
başarabilmiştir.
Çin
mutfağında, ekmek gibi, sulu yemeklerde kullanılan besinler fazla yer almıyor
çünkü çoğu sulu yemeğin yanında pilav kullanılıyor. Pilav da yemeğin yanındaki
suyu çekerek daha farklı tadlara bürünüyor. Yine pirinçten yapılan kuru ekmek
tarzında besinlere de Çin mutfağında rastlamak mümkün.
Çin
mutfağının genellikle sebze üzerine kurulmuş bir sistemi vardır fakat bu sistem
de insanların yaşadıkları bölgeye göre değişiklik gösterir. Mesela, göl
kenarında yer alan şehirlerde, genellikle balık ve diğer deniz mahsüllerinden
yapılan yiyecekler kullanılıyor. Sushi ise yine bu bölgelerde yoğun olarak
kullanılıyor.
Çin
mutfağındaki çoğu yemekte, bizim mutfağımızda kullanmadığımız çubuklar
kullanılıyor. Kullanması oldukça rahat
olan bu çubuklara göre yemekler yapılıyor. Mesela, et yumuşak olduğu için
çubuklar tarafından çok kolay biçimde tutulamaz. Bu rahatlığı sağlamak için et
kızgın bir tavada yağ ile kızartılıyor. Kızartma işlemi sırasında mutfağın
olmazsa olmazı soya sosu veya soya sütü de ete ilave ediliyor.
Çubuklar,
tek elinize ‘V’ biçimde olacak şekilde kullanılmalı. Eğer çubuklar hem önden
hem de arkadan ‘V’ şeklini almazsa, rahat yemek yiyemez ve çubukları tam olarak
kullanmış olmazsınız.
Peki, Çin mutfağına uygun en iyi içecekler
neler?
Çin
mutfağında içecekler, yiyecekler kadar geliştirilmemiş. Bunlar arasında en
uygunları Çin rakısı, soya sütü, Çin şarabı ve Çin birası. Kültürlerinde,
alkollü içecekleri gelen misafirlere sorarak sunma gibi bir durum yaşamıyorlar.
Her yemekte mutlaka Çin rakısı kullanılıyor ve bu rakı küçük çay bardağını
andıran bir bardakta shot yapılarak içiliyor. Çin birası da çokça tüketilirken,
soya sütü, genellikle küçük yaştaki çocuklara sunuluyor.
Kısacası,
Çin mutfağı, sebze, balık, pirinç, soya ürünleri, farklı tava çeşitleri ve
değişik pişirme teknikleri kullanılarak hazırlanan geniş bir mutfak. Her
insanın ağız tadına uygun görünmese de dünyada yer alan sayısız Çin restoranları
ile daha fazla yaygınlaşıyor.
HongKong Restoran’da ise Çin mutfağının en leziz örneklerini bulabiliyorsunuz.
Tamamiyle orjinal malzeme ve pişirme teknikleri kullanıldığı için, aynı lezzeti
yakalamanız mümkün. Hong Kong Restoran’da en çok tercih edilen Çin mutfağı
menüsü ise ‘Tatlı Ekşi Soslu Tavuk’ ve ‘Bademli Pilav’. Yolunuz düştüğünde mutlaka
denemeniz gereken lezzetler arasında yer almalı diyoruz.
Hepinize
güzel, lezzetli günler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder