23 Temmuz 2012 Pazartesi

ÇİN MUTFAĞI


Çin mutfağı en çok malzeme kullanılan ve kapsamlı hazırlanış evreleri ile dünyada ismi duyulmuş özel mutfaklardan biridir. Gerek kullanılan yemek yeme gereçleri, gerekse yemeklerin içinde kullanılan soslar ve malzemeleri ile farkını ortaya koymuş bir mutfaktır. Çin Halk Cumhuriyeti’nin yanı sıra Tayvan, Singapur, Malezya, Endonezya gibi yerlerde de Çin mutfağı hüküm sürer. Her yöreye özgü farklı malzemeler olmasına rağmen, mutfak, kendi özelliklerini korumayı başarabilmiştir.





Çin mutfağında, ekmek gibi, sulu yemeklerde kullanılan besinler fazla yer almıyor çünkü çoğu sulu yemeğin yanında pilav kullanılıyor. Pilav da yemeğin yanındaki suyu çekerek daha farklı tadlara bürünüyor. Yine pirinçten yapılan kuru ekmek tarzında besinlere de Çin mutfağında rastlamak mümkün.

Çin mutfağının genellikle sebze üzerine kurulmuş bir sistemi vardır fakat bu sistem de insanların yaşadıkları bölgeye göre değişiklik gösterir. Mesela, göl kenarında yer alan şehirlerde, genellikle balık ve diğer deniz mahsüllerinden yapılan yiyecekler kullanılıyor. Sushi ise yine bu bölgelerde yoğun olarak kullanılıyor.

Çin mutfağındaki çoğu yemekte, bizim mutfağımızda kullanmadığımız çubuklar kullanılıyor.  Kullanması oldukça rahat olan bu çubuklara göre yemekler yapılıyor. Mesela, et yumuşak olduğu için çubuklar tarafından çok kolay biçimde tutulamaz. Bu rahatlığı sağlamak için et kızgın bir tavada yağ ile kızartılıyor. Kızartma işlemi sırasında mutfağın olmazsa olmazı soya sosu veya soya sütü de ete ilave ediliyor.

Çubuklar, tek elinize ‘V’ biçimde olacak şekilde kullanılmalı. Eğer çubuklar hem önden hem de arkadan ‘V’ şeklini almazsa, rahat yemek yiyemez ve çubukları tam olarak kullanmış olmazsınız.

Peki, Çin mutfağına uygun en iyi içecekler neler?

Çin mutfağında içecekler, yiyecekler kadar geliştirilmemiş. Bunlar arasında en uygunları Çin rakısı, soya sütü, Çin şarabı ve Çin birası. Kültürlerinde, alkollü içecekleri gelen misafirlere sorarak sunma gibi bir durum yaşamıyorlar. Her yemekte mutlaka Çin rakısı kullanılıyor ve bu rakı küçük çay bardağını andıran bir bardakta shot yapılarak içiliyor. Çin birası da çokça tüketilirken, soya sütü, genellikle küçük yaştaki çocuklara sunuluyor.

Kısacası, Çin mutfağı, sebze, balık, pirinç, soya ürünleri, farklı tava çeşitleri ve değişik pişirme teknikleri kullanılarak hazırlanan geniş bir mutfak. Her insanın ağız tadına uygun görünmese de dünyada yer alan sayısız Çin restoranları ile daha fazla yaygınlaşıyor.


HongKong Restoran’da ise Çin mutfağının en leziz örneklerini bulabiliyorsunuz. Tamamiyle orjinal malzeme ve pişirme teknikleri kullanıldığı için, aynı lezzeti yakalamanız mümkün. Hong Kong Restoran’da en çok tercih edilen Çin mutfağı menüsü ise ‘Tatlı Ekşi Soslu Tavuk’ ve ‘Bademli Pilav’. Yolunuz düştüğünde mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında yer almalı diyoruz.


Hepinize güzel, lezzetli günler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder