30 Temmuz 2012 Pazartesi

JAPON MUTFAĞI


Japon mutfağı, geliştirilmiş ve her geçen gün kendini daha çok yenileyen mutfaklardan biridir. Hem farklı yemek tarifleri hem de kullanılan pişirme yöntemleri ve yemek malzemeleri ile herkesin ilgisini toplamayı da başarmıştır.

Bildiğiniz gibi, tüm Doğu Asya mutfakları birbirlerine benzerler. Fakat Japon mutfağı yağ ve baharat kullanımında diğerlerinden ayrılıyor. Çünkü Japon mutfağında her malzemenin özü, tazesi kullanılıyor. Önemli olan, o malzemenin kendi tadı; sağlık ve damak tadı açısından az yağ ve az baharat kullanılıyor.


Japon mutfağında en çok kullanılan malzeme pirinçtir ve bu mutfak neredeyse pirinç üzerine kurulmuştur. Pirinçen ekmekler, pilavlar, salatalar, tatlılar ve aklınıza gelebilecek her şey yapılmaktadır. Pirincin bulunmadığı bir sofrada, tam olaran Japon mutfağını yaşayamazsınız. Pirincin dışında da balıklar ve sebzeler ön plandadır. Balıkların genellikle buğulama veya çiğ olarak servis edildiği Japon mutfağında sebzeler de çok fazla pişirilmez.  Bunun nedeni, içlerinde bulunan vitamini kaybetmemesini sağlamaktır.

Japonlar sağlık konusunda oldukça hassaslardır. Bunu, kullandıkları yemek malzemelerinden ve onları pişirme tekniklerinden kolayca anlayabilirsiniz. Önceden de dediğimiz gibi, yemeklerin çoğunda buğulama yöntemini kullanıyorlar. Soya sosları veya soya fasulyeleri de yemeklerin sağlık dengesi açısından çok önemi oluyor. Besin değerleri yüksek olan malzemelerin çoğunu bu mutfakta görebilirsiniz.




Japonların en bilinen yemeklerinden biri de sushidir. Uzak olduğumuz bir kültür olduğu için, biz hep karıştırıyoruz ama sushinin ana vatanı Japonya’dır. Sushinin orjinal tarifine bakınca, çiğ balık, pirinç lapası, yosun ve soya sosları kullanıldığını görüyoruz. Pirinç unundan veya soya fasulyesinden yapılan bazı salatalar da bu yemeğe eşlik etmektedir. Yapılışı oldukça kolay gibi görünse de büyük ustalık isteyen sushiye ülkemizde de Japon restorantlarında, İzmir'de ise Hong Kong Restoran'da rastlayabilirsiniz. Bu hafta Japon mutfağını incelediğimiz için, bir günümüzü de sushiye ayırıp, sushi hakkında detaylı bir blog yazısı daha yazabileceğiz. J






Japonya’daki lezzetlerden bir kaçını şöyle sıralayabiliriz:

Sukiyaki, ince kesilmiş etin çeşitli sebzeler, tofu ve pirinç şehriyesi ile bir arada pişirilmesiyle hemen servis masasının üzerinde hazırlanır.
Tempura, büyük karides, mevsim balıkları ve sevzelerin yumurta, su ve unlu bir karışıma bulandıktan sonra kızgın yağda kızartılmasıyla yapılır.
Sushi, bir parça çiğ deniz ürününün bir topak sirkeli pilavın üzerine yerleştirilmesiyle yapılır. Başlıca malzemeleri ton balığı, mürekkep balığı ve karidestir. Salatalık, tuzlanmış turp, ve şekerli yumurta omletiile de servis yapılabilir.
Sashimi, soya sosuyla yenilen dilimlenmiş çiğ balıktır.
Kaiseki Ryori, Japon mutfağının en zarif lezzetlerinden birisi olarak görülmektedir. Yemekler genelde, sebze ve balık ile yapılıp, çeşnilerin temelini deniz yosunu ve mantarlar oluşturur ve tatlılarının sadeliğiyle karakterize edilmektedir.

Yakitori, küçük parçalarda tavuk eti, karaciğer ve sebzelerin bambu şişine dizildikten sonra sıcak kömür ateşinde pişirilmesiyle yapılır.
Tonkatsu, ekmek kırıntılarına bandırılarak derin yağda kızartılan domuz pirzolasıdır.
Shabu-Shabu, önce yemek çubuklarıyla tutup kaynar suya ve daha sonra da sosa batırılarak yenen yumuşak ve ince kesilmiş sığır etidir.
Soba ve Udon, Japon eriştesinin iki çeşididir. Soba, kara buğday unundan, Udon ise buğday unundan yapılır. Genellikle çorba içinde ya da sosa batırılmış olarak servisi yapılan soba ve udonun bunların dışında birbirinden leziz yüzlerce farklı sunum şekli mevcuttur.
Sake
Japon Sakesi, ya da pirinç şarabı, birçok Japon yemeğinin yanına yakışır. Pirinç ve su ile mayalanan sake, eski zamanalardan beri Japonların alkollü içeceği olmuştur. Sıcak içilebildiği için, ‘hisleri’ daha çabuk açığa vurur ve kış aylarında insanın içini ısıtır. Soğuk içildiğinde ise iyi bir sakenin tadı, iyi kalitede bir şarabınkine çok benzer. Ülkenin her bölgesinde, yerel sake imalathaneleri bulunur. Üretim yerine göre belirgin karakteristik lezzetlere sahip olan sakelerin, pirinç ve suyun kalitesi ile mayalama yöntemlerine göre farklılık gösterir.




Kaynak: www.japonya.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder