Japon
mutfağı, geliştirilmiş ve her geçen gün kendini daha çok yenileyen mutfaklardan
biridir. Hem farklı yemek tarifleri hem de kullanılan pişirme yöntemleri ve
yemek malzemeleri ile herkesin ilgisini toplamayı da başarmıştır.
Bildiğiniz gibi,
tüm Doğu Asya mutfakları birbirlerine benzerler. Fakat Japon mutfağı yağ ve
baharat kullanımında diğerlerinden ayrılıyor. Çünkü Japon mutfağında her
malzemenin özü, tazesi kullanılıyor. Önemli olan, o malzemenin kendi tadı; sağlık
ve damak tadı açısından az yağ ve az baharat kullanılıyor.
Japon
mutfağında en çok kullanılan malzeme pirinçtir ve bu mutfak neredeyse pirinç
üzerine kurulmuştur. Pirinçen ekmekler, pilavlar, salatalar, tatlılar ve
aklınıza gelebilecek her şey yapılmaktadır. Pirincin bulunmadığı bir sofrada,
tam olaran Japon mutfağını yaşayamazsınız. Pirincin dışında da balıklar ve
sebzeler ön plandadır. Balıkların genellikle buğulama veya çiğ olarak servis
edildiği Japon mutfağında sebzeler de çok fazla pişirilmez. Bunun nedeni, içlerinde bulunan vitamini
kaybetmemesini sağlamaktır.
Japonlar
sağlık konusunda oldukça hassaslardır. Bunu, kullandıkları yemek
malzemelerinden ve onları pişirme tekniklerinden kolayca anlayabilirsiniz.
Önceden de dediğimiz gibi, yemeklerin çoğunda buğulama yöntemini kullanıyorlar.
Soya sosları veya soya fasulyeleri de yemeklerin sağlık dengesi açısından çok
önemi oluyor. Besin değerleri yüksek olan malzemelerin çoğunu bu mutfakta
görebilirsiniz.
Japonların en
bilinen yemeklerinden biri de sushidir. Uzak olduğumuz bir kültür olduğu için,
biz hep karıştırıyoruz ama sushinin ana vatanı Japonya’dır. Sushinin orjinal
tarifine bakınca, çiğ balık, pirinç lapası, yosun ve soya sosları
kullanıldığını görüyoruz. Pirinç unundan veya soya fasulyesinden yapılan bazı
salatalar da bu yemeğe eşlik etmektedir. Yapılışı oldukça kolay gibi görünse de
büyük ustalık isteyen sushiye ülkemizde de Japon restorantlarında, İzmir'de ise Hong Kong Restoran'da rastlayabilirsiniz. Bu hafta Japon mutfağını incelediğimiz için, bir günümüzü de
sushiye ayırıp, sushi hakkında detaylı bir blog yazısı daha yazabileceğiz. J
Japonya’daki
lezzetlerden bir kaçını şöyle sıralayabiliriz:
Sukiyaki, ince kesilmiş etin çeşitli
sebzeler, tofu ve pirinç şehriyesi ile bir arada pişirilmesiyle hemen servis
masasının üzerinde hazırlanır.
Tempura, büyük karides, mevsim balıkları ve
sevzelerin yumurta, su ve unlu bir karışıma bulandıktan sonra kızgın yağda
kızartılmasıyla yapılır.
Sushi, bir parça çiğ deniz ürününün bir
topak sirkeli pilavın üzerine yerleştirilmesiyle yapılır. Başlıca malzemeleri
ton balığı, mürekkep balığı ve karidestir. Salatalık, tuzlanmış turp, ve
şekerli yumurta omletiile de servis yapılabilir.
Sashimi, soya sosuyla yenilen dilimlenmiş
çiğ balıktır.
Kaiseki Ryori, Japon mutfağının en zarif
lezzetlerinden birisi olarak görülmektedir. Yemekler genelde, sebze ve balık ile yapılıp, çeşnilerin temelini deniz yosunu
ve mantarlar oluşturur ve tatlılarının sadeliğiyle karakterize edilmektedir.
Yakitori, küçük parçalarda tavuk eti,
karaciğer ve sebzelerin bambu şişine dizildikten sonra sıcak kömür ateşinde
pişirilmesiyle yapılır.
Tonkatsu, ekmek kırıntılarına bandırılarak
derin yağda kızartılan domuz pirzolasıdır.
Shabu-Shabu, önce yemek çubuklarıyla tutup
kaynar suya ve daha sonra da sosa batırılarak yenen yumuşak ve ince kesilmiş
sığır etidir.
Soba ve Udon, Japon eriştesinin iki çeşididir.
Soba, kara buğday unundan, Udon ise buğday unundan yapılır. Genellikle çorba
içinde ya da sosa batırılmış olarak servisi yapılan soba ve udonun bunların
dışında birbirinden leziz yüzlerce farklı sunum şekli mevcuttur.
Sake
Japon
Sakesi, ya da pirinç şarabı, birçok Japon yemeğinin yanına yakışır. Pirinç ve
su ile mayalanan sake, eski zamanalardan beri Japonların alkollü içeceği
olmuştur. Sıcak içilebildiği için, ‘hisleri’ daha çabuk açığa vurur ve kış aylarında
insanın içini ısıtır. Soğuk içildiğinde ise iyi bir sakenin tadı, iyi kalitede
bir şarabınkine çok benzer. Ülkenin her bölgesinde, yerel sake imalathaneleri
bulunur. Üretim yerine göre belirgin karakteristik lezzetlere sahip olan
sakelerin, pirinç ve suyun kalitesi ile mayalama yöntemlerine göre farklılık
gösterir.
Kaynak: www.japonya.org
Kaynak: www.japonya.org
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder