3 Ağustos 2012 Cuma

SUSHİ YEMENİN ADABI


Bir önceki yazımızda sushi ile ilgili ne var ne yok inceledik. Fakat en önemli kısmı en sona bıraktık: ‘Sushi yemenin adabı’.



Nasıl ki her mutfağın hatta yemeğin kendine özgü bir yemek stili varsa sushinin de var. Üstelik çok değişik anlamlar taşıyan gelenekler var. Peki nelerdir bu kurallar? Bilmeden büyük yanlışlar yapmamak için, bunları mutlaka okumalısınız:




• ‘Chopstick’ denilen yemek çubuklarınızı yemeğin içine batırmayın veya kapları kendinize çekmek için kullanmayın, sadece yemekleri ağzınıza götürmek için yararlanın.

• Ne kadar sık gitseniz de sushi ustasına sipariş vermeyin. Bu ayıp karşılanır.

• Çorbanın içindeki katı malzemeleri chopstick yardımıyla yedikten sonra dikerek içebilirsiniz. Dikerken şapur-şupur ses çıkarmak bizdekinin aksine Japonlar tarafından tuhaf karşılanmaz.

• Özellikle ‘temaki’ (hand-roll) yerken ellerinizle yiyebilirsiniz, hatta başka türlü biraz zor yersiniz!

• Wasabi-soya ikilisi konusunda sıkça yapılan hatalar vardır. Genelde wasabiyi soya sosunun içinde eritip sushiyi içine bandırarak yenilir. Nihai görüntü içinde pirinçler yüzen bir soya sosu olur. İster nigiri olsun, ister maki, sadece balık kısmı soya sosuna çok hafifçe değdirilir. Pirinci soyaya daldırmak ustaya hakaret anlamına gelir. Ustaya bir nevi ‘Becerememişssin!’ demektir. Çünkü ustanın maharetlerinden belki de en önemlisi pirinci doğru kıvama getirmektir. Eğer ekstra wasabi ihtiyacı varsa o zaman chopstick ucuna wasabi alıp, yine balığın üzerine sürülür.

• Son olarak; ustadan asla hesap istenmez. Sushi yapan ellerin ‘para’ tutması mümkün değildir.

Siz siz olun, sushi yerken bunları yapmayı unutmayın. J


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder