Bir önceki
yazımızda sushi ile ilgili ne var ne yok inceledik. Fakat en önemli kısmı en
sona bıraktık: ‘Sushi yemenin adabı’.
Nasıl ki her
mutfağın hatta yemeğin kendine özgü bir yemek stili varsa sushinin de var.
Üstelik çok değişik anlamlar taşıyan gelenekler var. Peki nelerdir bu kurallar?
Bilmeden büyük yanlışlar yapmamak için, bunları mutlaka okumalısınız:
• ‘Chopstick’
denilen yemek çubuklarınızı yemeğin içine batırmayın veya kapları kendinize
çekmek için kullanmayın, sadece yemekleri ağzınıza götürmek için yararlanın.
• Ne kadar
sık gitseniz de sushi ustasına sipariş vermeyin. Bu ayıp karşılanır.
• Çorbanın
içindeki katı malzemeleri chopstick yardımıyla yedikten sonra dikerek
içebilirsiniz. Dikerken şapur-şupur ses çıkarmak bizdekinin aksine Japonlar
tarafından tuhaf karşılanmaz.
• Özellikle
‘temaki’ (hand-roll) yerken ellerinizle yiyebilirsiniz, hatta başka türlü biraz
zor yersiniz!
•
Wasabi-soya ikilisi konusunda sıkça yapılan hatalar vardır. Genelde wasabiyi
soya sosunun içinde eritip sushiyi içine bandırarak yenilir. Nihai görüntü
içinde pirinçler yüzen bir soya sosu olur. İster nigiri olsun, ister maki,
sadece balık kısmı soya sosuna çok hafifçe değdirilir. Pirinci soyaya daldırmak
ustaya hakaret anlamına gelir. Ustaya bir nevi ‘Becerememişssin!’ demektir.
Çünkü ustanın maharetlerinden belki de en önemlisi pirinci doğru kıvama
getirmektir. Eğer ekstra wasabi ihtiyacı varsa o zaman chopstick ucuna wasabi
alıp, yine balığın üzerine sürülür.
• Son
olarak; ustadan asla hesap istenmez. Sushi yapan ellerin ‘para’ tutması mümkün
değildir.
Siz siz olun,
sushi yerken bunları yapmayı unutmayın. J
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder