Kimilerinin vazgeçilmezi,
kimilerinin adına bile tahammil edemediği, Japon Mutfağı’nı aşıp Dünya Mutfağı
klasikleri arasında yer alan bir lezzet, SUSHİ! J
Çoğu zaman
hangi mutfağa ait olduğu karıştırılıp, ‘Uzak Doğu’ yemeği olarak adlandırılan
sushinin ana vatanı Japonya’dır. Çok özel bir yemektir sushi; ahçısı,
hazırlanış, sunumu ve yeme şekli dahi özeldir. Ritüelleri vardır. Konumuzu özelteyecek
bir giriş yaparsak, bir ahçının sushi ustası olabilmesi için 10 yıl çıraklık
dönemini geride bırakması gerekir!
Sushinin
Japonca anlamı, ekşimsi ve sirkelidir. Pirinç sirkesinde bekletilen pirince
sarıldığı için bu anlamı aldığı konuşulur. Şöyle ki eskiden balıkları taze
tutmak için kullanılan bir yöntemmiş sushi. Çiğ balıkları sirkeli pirince
sarıp, taşlarla sıkıştırıp bekletirlermiş. Balıkta, zamandan doğan belli bir
fermantasyon yaşandıktan sonra balığı pirinçten ayırıp yerlermiş. Daha sonra
pirinciyle yemenin de lezzetli olduğu farkedilmiş. Kimi çevrelerce kıtlık
zamanı pirinciyle yenmeye başlandığı da söylenir. Artık balık pirince sarılıp
bekletilmeden tükelitmeye başlanmış ve Japonyadan tüm dünyaya yayılan farklı
bir lezzet olmuş.
Sushinin özel
bir yemek olduğundan bahsettik. Özel çünkü hazırlarken kullanılan gereçleri bile
kendine has bir yemek. Örneğin sushi hazırlarken ihtiyacınız olan uzun bir malzeme
listesi var:
·
Yanagiba: Sushi kesme bıçağı
·
Handai: Pilavı karıştırmak için kullanılan
geniş, ahşan kap
· Shamoji: Pilavı karıştırmak için kullanılan
geniş başlı spatula
Uchiva: Pilavla sirkeyi karıştırırken,
buharının çabuk dağılması ve pilavın çabuk soğuması için kullanılan yelpaze
·
Makisu: Sushiyi sarmak için kullanılan bambu
mat.
Sushiyi yapmak
için gerekli malzemeler ise belli başlı olarak şu malzemelerdir:
·
Sushi Meshi (shari): Pirinç sirkesi
·
Nori: Sushinin sarıldığı yosun yapraklar
·
Wasabi: Acı hardal tozuyla hazırlanan yeşil
renkli krem sos.
·
Gari: Zencefil turşusu
·
Soya sosu: Sushiyi lezzetlendiren bir sos
Son olarak
da tariflerine göre kullanacağınız balıklar, tuz ve şeker. Yanlız dikkat
edilmesi gereken bir nokta var o da, sushi yapımında tatlı su balıkları
kullanılmaz. Sushi çiğ yenen bir yemek olduğu için ve tatlı su balıklarında
fazla miktarda parazit bulunduğu için sağlık açısından sakıncalı olabilir.
Tüm bu
malzemelerle sushinin nasıl hazırlanıldığına gelince:
Burada
aslında yaratıcılık da önemli bir etkendir. İşin ustası yaratıcılığı işe
katarak harika sarma çeşitleri, malzeme kullanımı ve sunumlar yaratabilir ki
öylesi daha keyifli olur.
Normalde ise
maki, nigiri ve rolls olmak üzere 3çeşit sushi vardır. Kullanılan malzemelere
ve balıklara göre ise farklı isimler alır. İşte, Hong Kong Restoran’da bulabileceğiniz
sushi çeşitleri:
· Crunchy Roll · Ebi Tempura Maki · Futo Maki · Kappa Maki · Sake Maki · Tekka Maki · Toro Maki · Unagi Maki · Ebi Nigiri · Kani Nigiri · Sake Nigiri · Suzuki Nigiri · Tobiko Nigiri · California Roll · Caterpillar Roll · Crunchy Roll · Ebi Ten Crispy Roll · Goldon Dragon Roll · Kyato California Roll · Philadelphia Roll · Rainbow Roll · Sumo Roll |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder