6 Ağustos 2012 Pazartesi

THAI MUTFAĞI


Bu hafta yine bir Uzak Doğu mutfağındayız. Hong Kong Restoran’da en leziz örneklerini bulabileceğiniz, Thai Mutfağı’nı anlatacağız.



Uzak Doğu mutfaklarını incelerken Thai Mutfağı, keskin farklılıklarıyla hemen göze çarpan bir mutfak. Tabii ki Çin ve Japon Mutfakları’nın özellikle deniz ürünleriyle etkisi çok fazla. Fakat Thai Mutfağı, biraz daha farklı özellikler taşıyor. Bilinen en yaygın özelliği, dört ana tadın, acı, tatlı, ekşi ve tuzlunun mutlaka aynı tabakta veya sofrada, dengeli bir biçimde kullanılıyor olması. Bu nedenle “Thai Mutfağı bana göre değil.” demeniz imkânsız J Hangi tadı seviyorsanız onunla devam edebilirsiniz. Fakat bu 4 ana lezzete, beraberinde bolca baharat ekleyerek harikalar da yaratabilirsiniz. Yemek yapmak, bu kadar yoğun tatları kullanarak ortaya nefis yiyecekler çıkarmak, bir sanat eseri ortaya çıkarmak gibi ustalık, maharet ve emek isteyebilir. Belki de bu nedenle Tayland’da kadınların çoğu yemek yapmayı bilmiyor. J




Devletşah’tan öğrendiğimiz kadarıyla, Tayland’da kadınlar yemek yapmayı bilmedikleri için sokaklar el arabasıyla yemek satanlarla doluymuş. Öyle bizim bildiğimiz nohut-pilav, lahmacun gibi de değil. Bildiğiniz ana yemekler, noddlelar, poşetlerde çorbalar, hatta kızarmış pekin ördeği yapan seyyar arabalar ve kayıklar bulunuyormuş. J



Tayland’a gitmeden, bu kargaşaları yaşamadan, enfes Thai yemekleri için İzmir Hong Kong Restoran’a gelebilirsiniz. Yeşil köri soslu karides, karabiberli soya soslu biftek, fesleğenli cashew fıstıklı tavuk ve özel salatalara kadar pek çok Thai lezzeti, mutfağına uygun olarak Hong Kong Restoran’da servis ediliyor.



Thai Mutfağı’nda ne var ne yok biraz daha derine inecek olursak, karşımıza yoğun baharat kullanımı çıkıyor. Zencefil, hindistancevizi, yabani sarımsak, karanfil, kimyon ve fesleğen Thai Mutfağı’nın temel baharatlarından. Kullanılan baharatlar, yemeklere sağlık yönünden fayda ve lezzet katıyor. Thai Mutfağı’nın çok sağlıklı olmasının bir diğer sebebi ise, yemeklerin kısa sürede pişiriliyor olması.

Pirinç ve erişte Thai Mutfağı’nın da olmazsa olmazlardan. Nişasta ve karbonidrad takviyelerini diğer Uzak Doğu mutfakları gibi bu iki ana malzemeden alıyorlar. Diğer bir olmazsa olmaz ise, soslar. Thai Mutfağı soslarında en belirgin olarak öne çıkanı köri sosu. Fakat bizim tavuklarda kullandığımız köriden biraz farklı. Kırmızı biber ve yeşil biberle hazırlanan iki çeşidi var. Kırmızı biber kullanıldığında kırmızı köri, yeşil biber kullanıldığında yeşil köri sosunu elde ediyorsunuz.



Son olarak ise bir dip not verelim. Thai Mutfağı’nda chopsticklere ihtiyacınız yok. Servis çatal ve bıçakla yapılıyor.

Genel olarak baktığımızda, Thai Mutfağı, Uzak Doğu mutfakları arasında Türk Mutfağı’na, damak tadına en yakın mutfaktır. Çekinmeden deneyebileceğiniz ve sonrasında müdavimi olacağınız lezzetler için restoranımıza bekliyoruz. J



              http://tr.wikipedia.org


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder