Bu hafta
yine bir Uzak Doğu mutfağındayız. Hong Kong Restoran’da en leziz örneklerini
bulabileceğiniz, Thai Mutfağı’nı anlatacağız.
Uzak Doğu
mutfaklarını incelerken Thai Mutfağı, keskin farklılıklarıyla hemen göze çarpan
bir mutfak. Tabii ki Çin ve Japon Mutfakları’nın özellikle deniz ürünleriyle
etkisi çok fazla. Fakat Thai Mutfağı, biraz daha farklı özellikler taşıyor. Bilinen
en yaygın özelliği, dört ana tadın, acı, tatlı, ekşi ve tuzlunun mutlaka aynı
tabakta veya sofrada, dengeli bir biçimde kullanılıyor olması. Bu nedenle “Thai
Mutfağı bana göre değil.” demeniz imkânsız J Hangi tadı seviyorsanız onunla devam
edebilirsiniz. Fakat bu 4 ana lezzete, beraberinde bolca baharat ekleyerek
harikalar da yaratabilirsiniz. Yemek yapmak, bu kadar yoğun tatları kullanarak
ortaya nefis yiyecekler çıkarmak, bir sanat eseri ortaya çıkarmak gibi ustalık,
maharet ve emek isteyebilir. Belki de bu nedenle Tayland’da kadınların çoğu
yemek yapmayı bilmiyor. J
Devletşah’tan
öğrendiğimiz kadarıyla, Tayland’da kadınlar yemek yapmayı bilmedikleri için
sokaklar el arabasıyla yemek satanlarla doluymuş. Öyle bizim bildiğimiz
nohut-pilav, lahmacun gibi de değil. Bildiğiniz ana yemekler, noddlelar,
poşetlerde çorbalar, hatta kızarmış pekin ördeği yapan seyyar arabalar ve kayıklar
bulunuyormuş. J
Tayland’a
gitmeden, bu kargaşaları yaşamadan, enfes Thai yemekleri için İzmir Hong Kong
Restoran’a gelebilirsiniz. Yeşil köri soslu karides, karabiberli soya soslu biftek,
fesleğenli cashew fıstıklı tavuk ve özel salatalara kadar pek çok Thai lezzeti,
mutfağına uygun olarak Hong Kong Restoran’da servis ediliyor.
Thai
Mutfağı’nda ne var ne yok biraz daha derine inecek olursak, karşımıza yoğun
baharat kullanımı çıkıyor. Zencefil, hindistancevizi, yabani sarımsak,
karanfil, kimyon ve fesleğen Thai Mutfağı’nın temel baharatlarından. Kullanılan
baharatlar, yemeklere sağlık yönünden fayda ve lezzet katıyor. Thai Mutfağı’nın
çok sağlıklı olmasının bir diğer sebebi ise, yemeklerin kısa sürede pişiriliyor
olması.
Pirinç ve
erişte Thai Mutfağı’nın da olmazsa olmazlardan. Nişasta ve karbonidrad
takviyelerini diğer Uzak Doğu mutfakları gibi bu iki ana malzemeden alıyorlar.
Diğer bir olmazsa olmaz ise, soslar. Thai Mutfağı soslarında en belirgin olarak
öne çıkanı köri sosu. Fakat bizim tavuklarda kullandığımız köriden biraz
farklı. Kırmızı biber ve yeşil biberle hazırlanan iki çeşidi var. Kırmızı biber
kullanıldığında kırmızı köri, yeşil biber kullanıldığında yeşil köri sosunu
elde ediyorsunuz.
Son olarak
ise bir dip not verelim. Thai Mutfağı’nda chopsticklere ihtiyacınız yok. Servis
çatal ve bıçakla yapılıyor.
Genel olarak
baktığımızda, Thai Mutfağı, Uzak Doğu mutfakları arasında Türk Mutfağı’na,
damak tadına en yakın mutfaktır. Çekinmeden deneyebileceğiniz ve sonrasında
müdavimi olacağınız lezzetler için restoranımıza bekliyoruz. J
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder